Sunday, July 31, 2011

Sayonara Tazawako...

Owh selamat tinggal Tazawako. Entah bila kita akn bersua kembali... patik akan merinduimu... eceh... dush! Kalau layan feeling penulis ni minggu depan pun belum tentu habis ok! haha... (eh tipu je). Tazawako ni merupakan "crater lake". Kami pernah ke crater lake di Miyagi suatu masa dahulu... nak baca KLIK SINI.  Tapi Okama tu boleh lihat dari jauh je dan kedudukannya juga agak tinggi (lupa la.. ampunnn) malah tiada satupun hidupan dalam air tersebut. Okama hanya boleh dilawati waktu natsu (panas/summer) dan aki (luruh/fall/autumn) sahaja. Manakala Tazawako ni boleh dilawati sepanjang tahun.

Bila tinggal di sini baru saya tahu akan crater lake. Danau Toba juga merupakan crater lake... Tasik yang terbentuk kesan dari letusan gunung berapi. Tazawako merupakan tasik yang paling dalam di Jepun dengan kedalaman 423.4 meter. Ia juga satu2nya tasik yang tidak membeku waktu fuyu (sejuk/winter) disebabkan ia sangat dalam. Eh banyak betul perkataan dalam, saya pun naik pening. hu... Nak tahu lebih lanjut boleh ke LINK ni.

IMG_5298
Saya sungguh tak sangka pemandangan Tazawako waktu pagi sugguh cantik... ini adalah pemandangan yang memukau terpukau terpaku sewaktu sarapan pagi kami di El Mirador. Makan sambil menikmati pemandangan nan indah=awesome and wonderful!
IMG_5343-tile
Selepas sarapan pagi saya dan cinta jalan2 di kawasan depan hotel sekali lagi. Nak simpan memori Tazawako erat2... masa ni mood ambil gambar cinta dah ke laut...hehe, jadi saya seroang diri duk khusyuk bergambar. macam biasalah encik batu yang tolong ambil gambar saya (gambar pertama tu)... terima kasih wahai batu yang budiman (khayalan tak hengat!) waktu pagi macam ni Tazawako kelihatan sungguh tenang dan damai, air pun tak berombak... Ya Allah ku bersyukur di atas segala nikmat dan keberkatan dari-Mu.
IMG_5315
cantik kan? subhanallah... tak dapat saya nak gambarkan dengan kata-kata...
IMG_5377
kat sini memang mantain warna biru hijau yang menawan, dah2 la ada resaksa bawah tu haha... warna ni, buat baju raya pun cantik jugak ni ehehe... (ish ke situ pulak!)
IMG_5383-tile
Tazawako, sayonara... lihatlah tazawako dan pine trees tu...lawa kan, view kat situ... warna airnya pun cantik... tu gambar "abam" motor berkonvoi, first time saya dan cinta nampak konvoi motor besar, kat Sendai jarang betul nak nampak...vrrrooommm... masa ni mendaki bukit ke cottage geng senior citizen (tempat kami BBQ tu... ingat lagi? Entri TAZAWAKO MATSURI.
IMG_5457
Iryd, Su, Ab and me with Ai-chan dan Gen-chan merenung manja ke arah Ai-chan, geram betul dengan mereka berdua ni...sooo comel!
IMG_5463
us, the senior citizen bersama tuan empunya cottage... baik sangat makcik ni, tapi saya tatau apa nama dia hehe... akan kami kenang memori ni sampai bila-bila... to our wonderful friends, may this friendship last forever... insyaAllah...
IMG_5469
Ini pemandangan di depan cottage... cantik tak? kalau musim fuyu kawasan atas bukit yang mcm hampir gondol tanpa pokok-pokok tu merupakan ski slope! Boleh lah ber-snowboard dan ski! Saya tak reti pun, cukuplah sekali sahaja pengalaman tersebut hehe, tapi suka tengok orang ber-ski dan ber-snowboard dan saya pulak guling2 atas yuki, syoknyaaa hehe...

p/s: makcik tu bawa kami masuk hutan, ingatkan nak cerita kat sini, tapi saya harus sambung kemas rumah lagi wuwuwu...

p/s2: Selamat menyambut ramadan al-mubarak buat pengunjung HS dan juga seluruh umat islam. Moga kali ini kita mendapat ganjaran dan pengalaman ramadan yang lebih bermakna dan penuh keberkatan, insyaAllah... ini kali ketiga berpuasa dan beraya di rantauan, akan saya ceritakan perihal puasa di Sendai di lain entri ya.

43 comments:

senyumSOYA said...

subhannallah akak...cantiknya..
teringin nak p jepon..waa...
harap2 impian ni tercapai..

tasik yang terbntuk sbb gunung berapi.. menarik kan..

salam ramadhan gak.. kelik klate dop rayo tahun ni? hehehhe

Cik Sara said...

Wah..nice view..
Kalau g jepun, bleh cari akak ni.. jadi tourist guide..hehehe

Panglima Muda said...

salam.........saya menjenguk menjelang ramadhan

nur easy said...

subhanallah.. cantik sungguh pandangan..

selamat bpuasa ;)

Anisa Hang Tuah said...

indahnye ciptaan tuhan

:)

kak nis..

salam ramadhan!

ijayuji said...

Salam ramadhan buat hanis n hubby! subhanaAllah!!!! sgt indahhhh n cantikkk tak terkata dgn mulut niii mmg cantekkkkk!!!!! kita suke betul tgk view2 mcm nii sejukkkkk jerrr mata n hati kita, gmbr pun cantek sgt!!! suke3!!!! ni bwkkan anis kukis mkn hari ni ya sbb esok poce hihihi..

wida said...

cantiknya permandangan tu hanis..sejuk jer mata kan.

zie_ira said...

wow, cantik nye ,air tu jernih betul ,,bersih sangat ,,cantik betull pemandangan kat situ,,^_^

selamat mengemas rumah akak,,:)

Lya Colours said...

sangat cantik lake tuh. air dia warna biru mesti awak suka kan.hehehe

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

santeknya tempat tu....

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

Selamat menyambut bulan ramadhan dan berpuasa untuk hanis n suami =0)

puterinuraqiliah said...

AWESOMEEEE!
SALAM RAMADHAN:)

kasihredha said...

selamat berpuasa ye tuan teri..
mohon maaf jika ada terkasar bicara:)


P/s : pics diatas sungguh comeyy

farah fauzi said...

lawanyer hanis....best jugak kl pergi dengan org tersayang nih..bley la feeling lebih2..hehe..selamat berpuasa hanis..

LuN@_aiDi said...

Ya Allah chanteknyer permandaNgan.. tak puas mata memandang.

btw SeLamat menyambut Ramadhan buat Kak Hanis & Hubby ^___^

JIJI YU said...

sedap gi haneymoon sini ni bakali

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

gomen ne babe baru sempat terjah
tired baru blk jejln kt tokyo
kt sini lake mmg cantek sangat mcm kt nikko tue...perhhh ciptaan Allah mmg hebat *____*

kyo_9 said...

‎(⁀‵⁀) ✫ ✫ ✫.
`⋎´✫¸.•°*”˜˜”*°•✫
..✫¸.•°*”˜˜”*°•.✫
☻/ღ˚ •。* ˚ ˚✰˚ ˛★* 。 ღ˛° 。* °♥ ˚ • ★ *˚ .ღ 。
/▌*˛˚ღ •˚ SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN AL-MUBARAK ˚ ✰* ★
/ \ ˚. ★ ˛ ˚ ✰。˚ ˚ღ。* ˛˚ 。✰˚* ˚ ★ღ ˚ 。♥ ♥

Bro ahmad said...

salam ramadhan,,mesti sambut kat sana berlainan kan..indah tempat tu..tak terungkap dengan kata2 hmm

en_me said...

美しい風景 - utsukushii fukei, hontoni kirei desu..

ehehe, salam ramadhan akak tewwww

haniey said...

semua tmpat kt jpun cntik je kan..akak bila balik malaysia?

Norhafiza said...

waaaaahh..cantiknye hanis oooi...sejuk mate memandang..

kakNo pun nak ucap selamat berpuasa dan selamat menyambut rsmadhan ya..

Chekgu Azrine said...

selamat menyambut ramadhan di perantauan ye sis

Farah Shamsudin said...

Cantik sangat tempat nii..

Salam Ramadhan Hanis..

Misz-sakura said...

Wahhh, bestnya ! Kawaiii ! Hehe, akak sana dah start pose ke esok ? Tak balek mesia ke ? Nak tanya nih hehe akak ad ym tak ? =)

amilinhussin said...

cantiknya tasik!!!! ilike.. slamat berpuasa kak..

PinKy MoMMa said...

jernihnya air tu :)
tenang sungguh melihat nya..

slmt berpuasa sayangku hanis..
tak sabar nak baca kisah anak rantau di sana..

Afikah Aziz said...

subhanallah come sunnguh tempat ni..bilo la buleh g sano ni..


selamat berpuasa kak :)

sW33tdARLiNG said...

pergghhh kalau layan feeling duduk termenung depan keindahan ni, sampai petang pun takpe

mzhany said...

hana...Selamat berpuasa...

fazilzura said...

SELAMAT BERPUASA dik non....

doa2 le lepas ni akak plak dpt pi sanun ye

MAPPIAU said...

alahai dik, gambar2 permandangan tuh semua sungggguh cantek dan tenang.

Kalau akak la sarapan pagi dengan mengadap permandangan cenggitu konpem makan tak benti2 dah tuh hahahahaa

Amni said...

salam ramdhan almubarak kak... moga ramdhan kali ni lebih bererti buat akan dan chenta hati... ada baju color sama tak? hiks.. amni dan mirul dah siap.. hiks!

kak, dua tiga hari ni ada gempa bumi lagi ke? ada berita cakap ada gempa bumi kat sana.. 6.4 skala ritcher... tak tau plak bahagian mana... moga akak dan chenta hati baik-baik saja..=)

Maruko said...

selmt berpuasa kat kak hanis n love n smue muslim kt jepon 2.... :D

Syaima' said...

cantiknye!! mcm kat daigenta canyon.kalau autumn sure lagi cun sbb nampak reflection daun merah.hehe.

Happy Fasting k.hanis!

Anum said...

bestnya dapat jalan2 kan
one day anum nak pg jepun la ...
nak kumpul duit dulu

Papa Mifz said...

wow pemandangan tuh mmg sgt indah....terpaku papa mifz...seperti di paku rasa nye...huhu

msredcheesecake said...

subhanallah....memang indah...kalau dapat berantai kat sini....

selamat menyambut ramadhan...

Ct Arina said...

sumpah cantik! pemandangan.. haha ;D

amirah said...

cantiknya la tasik ni..rasa mcm nak nyelam2 je kan hanis..mandi manda bestt

Afikah Aziz said...

xpuah ag la tgk gmbr ni,pemandange come sungguh..kuasa Allah :)

A.s.t.i.n.a said...

cantiknye ciptaan Ilahi... bertambah cantik dengan wajah pemilik blog ini.. Syukurnyeee...

zaidi said...

Tazawako tmpt pertama saya pegi bila sampai akita, sejak tu bulah kata 2 3 bulan sekali jejak kaki kat tazawako n tazawako jugak tempat terakhir saya pegi sblm tinggalkan Jepun. Natsukashi omoi....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails