Friday, July 29, 2011

Tazawako Matsuri...

Entri pling pling terpublish sendiri. Harap2 menjadi la sebab sebelum ni cuba set ntuk entri terdahulu, dia takmo jadi, cek tak tau pasai apa. TEngok2 eh tak terpublish rupanya. Tak habis2 lagi perihal Tazawako ni, harap tak jemu ye, kalau jemu, nanti patik berduka membawa diri pergi tepi sungai... sob sob... (tak menahan kenapa kena pergi sungai? haha). Lepas entri ni ada 1 episod je lagi... Walaupun ini hanya trip di hujung minggu, namun penulis nak jugak cerita semua dengan detailnya... untuk kenangan saya dan cinta juga... koleksi gambar tanpa catatan tidak mencukupi untuk patik...

Selepas berfoto gedik di depan hotel tibalah masanya untuk ke tempat matsuri, Iryd dan Su menanti di sana. Malangnya Ab dan Akmal menhadapi sedikit masalah dengan kuruma mereka semasa dalam perjalanan, maka cinta hati ku dan hubby Iryd bergegas ke tempat tersebut. Tinggallah kami bertiga berfoto di kawasan sekitar.

Memang dah sepakat untuk memakai yukata, malangnya saya yang sibuk dengan meeting dan zemi pada Jumaat hingga ke tengah malam, keesokan pagi Sabtu agak kelam kabut dan mungkin kepenatan masih belum hilang, maka terlupa nak bawa yukata,huhu frust sangat2. Iryd dan hubbynya saya gelarkan pasangan model, mana taknya... mereka memang pandai berposing dan pro ambil gambar sebab guna manual mode (saya sampai sekarang guna auto mode aje haha), mereka juga sgt kreatif edit gambar, saya pulak satu apa pun tak reti edit gambar setakat letak nama blog dan watermark tu tahulah huhu... tak ada masa la nak belajar lebih mendalam perihal ambil gambar dan juga edit gambar...

IMG_5006-tile
Naga yang digunakan untuk matsuri tersebut... kenangan jejakkan kaki di pasir tasik Tazawa... owh itik maafkan patik kerana tidak dapat mengelilingi tasik tu huhu... prop berfoto yang Iryd bawa, payung jepun... auwww i likeee... saya tumpang sekaki hehe...
IMG_5055-tile
Saya dan my one of my sendai bestie Iryd he model, Ai-chan sangat happy pertama kali main pasir sampai tak nak didukung oleh mamanya, tak berganjak langsung dia main pasir tu... baru aje kami nak posing2 datang 2 photographer jepun nak mabil gambar Iryd dan princessnya Ai-chan...wahhh glam gitu... suka suka... orang dah mula memenuhi kawasan tasik untuk melihat matsuri...
IMG_5028
3 of us mengabdikan kenangan di Tazawako...
IMG_5090
anak2 jepun beryukata! tengok mereka buat peace di mata...comel tak??? saya tak tahu pakcik photographer tu setting apa sampai gambar boleh jadi ala2 biru sket hehe...
IMG_5102
ada persembahan di pentas utama...suara perempuan tu best sangat!
IMG_5104
bersama hero2 yang akan membawa naga tu ke dalam air malangnya, kami tak nampak sangat, waktu tu hujan renyai2 maka berteduh di bawa gazebo... nasib baik masa hanabi dah berhenti...
IMG_5142-tile
alamak...sangat tak reti ambil gambar hanabi huhu ampunnn gambar tak cun...
IMG_5191-tile
hanabi yang menyeronokkan! lenguh leher patik dongak untuk tengok hanabi!
IMG_5248
gen chan yang comel... buah hati ab dan akmal, dipersilakan cubit beliau... aktiviti tak terhenti di situ, semua pun dah lapar, jom makan BBQ! kat cottage yang kawan lain diami dilengkapi khas dengan alatan untuk ber-BBQ tinggal bawa makanan aje...
IMG_5251
masa mula2 masuk rumah tu saya sangat terpegun, sebelum tu dah dengar Iryd dan Su bercerita tentang cottage yang cukup lengkap segala, bila melangkah sendiri baru tergamam, tu tempat buat teh/kopi agaknya...macam ala2 movie gitu hehe (terus berangan eceeh...)
IMG_5252
suka dengan tingkap bulat ni! pintu sebelah tu menuju ke bilik air, siap ada private onsen! dan juga mesin basuh... wahh memang cukup lengkap... ada 1 main bedroom di bawah, dan naik tangga tu ada lagi 2 bilik...
IMG_5255
siap ada tempat karaoke lagi dengan pelbagai pilihan lagu...
IMG_5259
tak tahu pulak apa nama tempat pemanas ni, yang pasti, akan digunakan sepenuhnya kalau bercuti waktu fuyu...
IMG_5262-tile
Menu kami pada malam tersebut banyak sangat... namun apakan daya khusyuk sangat makan serta berbual dan hanya sempat snap ayam bakar special beserta kek batik Su... lain2 adalah ikan sanma, daging bakar, udang yang yummy! jagung tak sempat nak bakar...huhu... finally ada gambar bersama Ab...
IMG_5289
memorable natsu 2011 bersama senior citizen sendai... arigatou minna-san! wasurenai! (takkan lupa/will never forget).

p/s: hujung minggu ni pindah rumah...owh nooo...pengsan!

41 comments:

Syazwan Che Deraman said...

wahhh..bestnya gambar gambar di atas..happy je..have a good day :)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

canteklah tempat nie...if fuyu mmg yuki tinggi ek....
ai chan itew kawaii pakai yukata ala princess itew....
hanabi di nihon mmg lama kena pakai alat kat leher tu kasi x sakit hikhikhik....selalau nyer hanabi yg last sekali baru best khen....x sabar nk tgk sabtu ni hope orang x ramai sangat mcm last year nk jln pow x boley...naik rimas taw...muahahaha

Kakzakie said...

Kakak tumpang seronok dgn tazawako tu. Selalu benar bertazawako Hanis dgn cinta hati ye...

senyumSOYA said...

hanabi ++ kek batik!! suka..hhehehe..

akak try wat tanda peace cm bdak jipon tu mcam cumei ja..^^!

Nieda said...

Hanis , org jauh tu nak kenakan sahabat sekolah yg baru bertukar tempohari. Kalau makan2 dia yg suka sgt. Mmg dia pemakan.Jadi bila ada mkn2 teringat kat dia.siap MMs gambar mknan kat dia lagi.

cik pulau said...

wahh.. comeynya budak2 tu pakai yukata..

best je tengok..^^,

PinKy MoMMa said...

naper hanis tak pakai baju sama skali hehehe..dah besar dah anak iryd kan :)

eh cantik je gbr hanabi tu nis..

bila la leh smpai sana huhu..adehhh

Lya Colours said...

uiks menyerlah gitu kasut biru.hehehe

yatie chomeyl said...

slmt packing barang. btw comam nyo cottage tu...supo di oversea doh doh *eh, meme la ni oversea doh ehehe*. maksud ore spo scene dale cito oram putih gitu

LuN@_aiDi said...

tak per letak picture bebanyak sy suke melihatnyer=) chantek ler cottage tuh^^ kak nis xpakai kimono jika tak 3 org bertudung n berkimono!

Hanis Azla said...

bestnya hanis bergathering mcm ni dengan tempat dan aktiviti yg menarik.. suka sgt tgk gambar2 tu..

Amni said...

cantiknya bila akak pakai dress cam gitu... comel.. kalau amni mesti tenggelam sebab pendek.. hehe...

deeya said...

beshnyer lahaaai ! si kanak2 jepun itu sangat sopan . suasana rumah coklat itu (rumahke) sangat menikam kalbu .

hanabi juga sangat shanteq . wrne wrni ! (hanabi tu bnga api kan?) . haha ! dan gen chan itu ensem =)

アヌム ちゃん said...

aa suka2 entri kali ni..bestnyaaaa..bgambar byk2..then hanabi pun best..makan pun best..syiokkk^^

kalau k.hanis pn pakai yukata mesti lagi best knan..heeeeee~

shaliza khairi said...

wah... sonoknya tengok akak. ^^

JIJI YU said...

setelah kawe perati lamo2..bnyk deyh n3 demo ado gmbar make2..sapa kawe jd terlior..ehhe

Afikah Aziz said...

bestnye BBQ...kak,come kasut biru lg hehe..

amilinhussin said...

memang cute gile tengok budak2 jepun buat piece kat mata. akak x nak try ke??...:p

Diana @ bilakukatacinta said...

super comey..kalau pakai yukata lagi comey2...

adnil linda said...

hanis sensei....
bestnye...waaa....nk pegi jugakkk....

gadisBunga said...

saya cuma nak cakap...wah...sungguh seronok!!!

aizamia3 said...

best.. ;)

psstt: comeinya si kecik itu bergambar pakai kimono.. lawa.. ;)

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

sis hanis..seronok nya nengok gmbr2 tu..
saya pun tak reti sgt nak edit gmbr..takat letak watermark yg tulisan jer saya reti ;0).

Hanamiko Sakura said...

bestnye matsuri mereka kan... alangkah seronoknya kalau saya dapat berposing dengan yukata...^_^
cantik sungguh hanabi tu...

sue-sama said...

rase nk wat kek batik gak

Anum said...

anum suka tgk blog sis
hari2 kena tengok
comelnya pakai mcm tue sis

haniey said...

alahai comel nya dorang pkai baju tu..awat akak xpkai gak?hehe..mmg jeles la tgk entry akak 2,3ari ni asyik brjalan dan gbr pn cntik2 je..suka sgt..rsa mcm teringin la nk smpai sna..

fiza said...

Cantik gambar² nih. Napa hanis tak pakai kimono ^_^

Selamat berpuasa hanis.

Bro ahmad said...

tentu seronok dapat tau kebudayaan jepun dan cara hidup kat sana kan? kelainan is the best la

Munna said...

sukanya baca... =)

btul btl bdk tu pakai yukata...siyes comel!

bila nk tgk hana sakura pulak yg pakai? =)

Juwita Jamaludin said...

salam hanis.. suka jalan dengan kawan2 seronok kan... kalau hanis pakai yukata lagi la menawan..:) gambar hanis pun cantik tu apa kurangnya

Asrul "iLham" Sany said...

kamu dan en suami pasangan yang COMEL

;D

Hanamiko Sakura said...

kak Hanis! sila jenguk ke blog saya
ada hadiah untuk kak Hanis ^_^

Ct Arina said...

wahhhh jalan saje! comelnye kasut biru die. hihi^^

Farah Shamsudin said...

cantik semua gambar diatas..:)

anismelon said...

sis nape tak pakai macam dorg..mesti kiut kan akak pakai..cantik cantik pic kat atas nie..:)

wida said...

comelnya girl yang berkimono tu..

nur easy said...

best..nampak ceria semua.. ;)

nuwairani ismail said...

bestnye dpt tengok bunga api!

fadhilah said...

k hanis, lawanyer dress!!!

A.s.t.i.n.a said...

sis ade satu lagu yg sis sgt minat... ribaibaru.. sile nyanyikan utk sis yer..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails