Wednesday, July 18, 2012

Railway tracks...


Setiap perjalanan pasti ada destinasi yang ingin dituju. Setiap permulaan pasti ada penamatnya (kalau tengok pelem dolu2 pasti di akhir cerita ditulis "TAMMAT" hehe, eh nyempat lagi tu). Apa ke hal ayat jiwang semacam ni?

 
Berhampiran Nippori station. Tapi bukan destinasi dituju. 
 
Gambar di atas diambil dari atas skyliner, keretapi ekspress Narita airport-Ueno/Ueno-Narita airport. Gambar sewaktu dalam perjalanan pulang ke Ueno. Pagi tadi hantar mama dan abah balik Malaysia. Kedatangan pada 26 Mei yang lalu dan pulang 18 Julai. Dari saat menanti kelahiran Ken Hamza rumah kami meriah dengan adanya 5 orang penghuni (walaupun kadang mama Hamza merajuk dengan bondanya, salah emosi yang tak stabil dalam pantang kut hihi), pagi2 bila Hamza bangun pasti dia akan bercakap dan tersenyum2 dengan tok wan dan tok ayahnya, time tulah mama dan papa Hamza nak mandi dan makan pagi. Makan tengah hari dan malam mama patik tolong sediakan. Auww rasa macam princess. Dush
 
Mereka nak tinggal di Sendai sampai habis tempoh visa tapi tak sanggup nak berpuasa di sini yang kebetulan jatuh pada waktu musim panas bermakna siang lebih panjang dan panas kering. Sebaik sahaja bersalaman dan melambai pada mama dan abah, bermulalah kehidupan baru dengan hanya kami bertiga Ken Hamza, mama dan papa. 
 
Semalam 17 Julai kami ke embassy malaysia di Shibuya nak buat passport Ken Hamza. Sampai di sana jam 9 pagi dan setel proses dalam 12 tgh hari... erkk pengsan, itupun belum lengkap lagi. Kami baca dalam web embassy, gambar passport perlu 2 keping tapi bila tanya member yang dah pernah buat 3 keping kesemuanya, tak terfikir nak print lebih. Nasib baik gambar diterima, phew lega. Yang menjadi masalah bila mereka nak 4 keping rupanya (passport-2, pendaftaran-2)... lepas tu mak ayah pun kena register dan perlukan gambar terbaru (takde tulis dalam web) atau kami ni memang tak tahu prosedur nak register anak yang baru lahir huhu. Lagi satu sijil lahir dari pejabat pendaftaran daerah. Kami cuma bawa sijil lahir dari hospital je huu. Terpaksa la pos semua tu secepat mungkin, barulah permohonan akan diproses.

Conference dah makin dekat, tengah siapkan apa yang patut, harap2 Hamza behave dan memberi kerjasama buat mamanya ni. Yosh ganbatte...


37 comments:

kasihredha said...

kadang2 mace tu lah kae...ada2 je benda yg x lengkap...semoga dipermudahkan :)

☆♥L@dy @yU♥☆ said...

X smpi sbln ur parents dtg ekkk
Ye la sini poser almost 15hrs yg weather super hot
Mmg x sanggup la
Hahaha ms dlm pantang hati mmg cepat jer nk sentap....feeling terlebey...ai dh rasa *over react* sometime tu....rasanyer ituew normal kot babe
Ganbatte ne (*^_^*)

Nieda said...

adakah itu tanda2 nak balik msia Hanis?

☆♥L@dy @yU♥☆ said...

Typo salah kira pula date tu dush hahaha
Hampunnnnn.....

☆♥L@dy @yU♥☆ said...

Gomen baru perasan salah Kira date tu...typo plak hampunnnnn tuan hamba yer ヾ(@⌒ー⌒@)ノ

Nurlyla said...

tag akak

http://nurlyla-bloglist.blogspot.com/2012/07/1st-giveaway-by-jaakechik-corner.html

:)

whitecappuccino said...

Selamat menjalani hidup bertiga...

Umie Naziera said...

aloo,xsmpat la parents akak smbut puasa dkt sana..

Amirah Adnan said...

beres ko pantang kak? hehe.. aloh laa.. tokdei nok tau perkembangan hamza.. busy bdooh sapa xdok mood nok blogging.. huhu

Noraim said...

rumitnyo nok buat passport tu dih.

mano gmbr Hamza kak?

kak ore mano eh? kb eh. xigt doh la. kak xbalik kelate ko?

eh byk tanyo pulok. hikhik.

Kamalia said...

dah balik ye parents hanis?mesti rumah dah tak semeriah dulukan..
conference di mana nanti hanis?ganbatte Hanis!

Chekgu Azrine said...

InsyaAllah sis..inila pengalaman yg semestinya xdpt sis lupakan..bljr smbil adanya bb kecik..akk pnh rasa semua tu..semoga dipermudahkan ye sis..ganbatte

Eyda Syahida said...

insyaAllah, Hamza mesti faham punye kak.. huhuhu

All the best kak! :)

Eey said...

Gambatte!
Moga dipermudahkan semua urusan. Amin.
:p

Adylia Qarissa said...

pasni mesti rumah tu sunyi kan bila mak ayah dah balik malaysia...

Asmara said...

Yosh! Gambare!! sikit je lagi nak habis tu. kuatkan semangat, InsyaAllah moga semua dipermudahkan. Amin..

fadhilah said...

hehe jgn terkejut bila dpt sijil lahir ken hamza nnti. kertas mcm tu aje...(tp tak tahula kot kt sana lain)

Asrul "iLham" Sany said...

best parent dtg melawat kannn :D

FnF Simple Life said...

oh dah balik Msia rupanya... cepatnye... InsyaAllah... Ken Hamza good boy... mesti mama boleh buat kerja ;)

sudipVSsenduk said...

dulu berdua,berlima & kini bertiga.. kena susun semula jadual waktu nampaknya :)

amirah said...

bermula cabaran ye..huhu...sabar2 selalu..hamza budak baik la mama..

CheNamNam said...

Semoga dipermudahkan segala urusannya...

memang best bila mak ader bersama kan, makan minum semua terjaga...hihii...

agak mencabar jugak berpuasa dengan keadaan yang panas terik neh tapi pahalanya InsyaAllah...:)

Queen said...

Allah....dah bersalin rupanya...maaf sangat lama saya tak bukak blog..tak bw..

tahniah... hamza sangat2 comel...
tahniah..tahniah..

=)

Rai said...

leceh jadinya pendaftaran kalau diorang tak letak butiran lengkap document yg diperlukan kat web dia.. bukan hari2 orang bersalin..

Hanamiko Sakura said...

semoga dipermudahkan segala urusan :) gambarre :D

Eliss Mie said...

banyak btol karenah birokrasi yer. sama jugak kat msia :p

semoga dipermudah segala urusan :)

Prettywrite said...

alohla byk proses dio dih kak..
takpor harap2 baby pehe kijo mama dia..:)

msredcheesecake said...

muga permudahkan urusan.... tinggal bertiga... raya tak balik msia ke?

Mambang tanah said...

tetiba aku je sorang laki menyibuk nak komen kat sinih.. hahaha..

keli menari said...

banyaknye urusan.moga2 dipermudahkan..
wat pasport baby comel je pon ketat betol..hehe

teratak hati said...

Puasa masa musim panas kat sana camane la ye..waktu siangnya panjang..mmg tk snggup la..pasni kena pandai la menguruskan semuanya sendiri..hidup bertiga je..

senyumSOYA said...

ganbatte kudasai sis!! hehehhe.. ken hamza pun kna behave~ heee ^^

Farah Shamsudin said...

bestnya dah ade babykan dear. Semoga segalanya dipermudahkan..:)

d_LA said...

tok wan nge tok ayoh blk, hamza jgn nakal2 deh..selamat berpuasa k.hanis, eh k.hanis dlm pantang..sori2..xpolah wish la jugok..hee

Kazman / Sue said...

semoga urusan dipermudahkan juaa...

Selamat menjalani ibdah puasa dari kami sekeluarga....
Maafkan salah silap kami.....

Ain said...

selamat menyambut ramadhan kak hanis n suami dn hamza =)

Ain said...

selamat menyambut ramadhan kak hanis suami dn hamza =)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails