Wednesday, March 18, 2009

Matsushima

parking at Katahira campus

ermm..not about my lab mate Matsushima-san, bukan tokok tambah nama my friend..Shima d Tganu hehe..but it's one of the famous place for sight seeing in Miyagi malah one of the most visited place in Japan..(menurut Mori-san). Masa mula-mula sampai sini dulu Mori-san dah rekemen pergi Matsushima...masa tu sibuk nak settle down, kelas, lab, seminar..macam2 la plus both of us belum mahir dgn selok belok Sendai ni apatah lagi di luar Sendai. Tempat ni tepi laut..tapi tak ada pantai berpasir macam Malaysia..cuma ada banyak batu2 besar and japanese people really love this place untuk vacation tapi kesian tak boleh nak mandi manda and bersiar2 like our beach. Last January love ada seminar di Matsushima so my love and his gengster.. oppss..kawan2 satu department hehe..went together by densya (train). So my love dah tahu selok belok ke Matsushima and he promised to bring me there one day. I forgot for awhile about Matsushima...busy with lab..etc..and suddenly out of blue last Friday my love telah memberi cadangan pergi ke Matsushima..jalan2 release tension..kalau ikutkan nak jer pergi on Saturday but as usual Saturday masuk campus. Sunday morning after breakfast duk bermalas-malasan depan tv...erm..macam mana ni jadi ke kita ke Matsushima? Jadi jerla alang2 dah buat plan pastu bersiap cepat2 and off we go...parking kat sini semua berbayar and expensive nasib baik parking sekarang free sebab stay at Tohoku Univ house..Mori-san told us satu2nya parking free di bandar adalah di Katahira campus tapi kena jalan jauh jugak la..tapi takpe we used to walk a lot last time during ulang alik dgn bas. So parking free punya pasal we parked at that place and walk to Sendai station.
From that car park it took us about..maybe 15 minutes to Sendai station. Post surat jap and pergi beli tiket...tapi sesat..my love lupa which way to go down to the JR train to Matsushima last2 pilih untuk naik di Aoba Dori next to Sendai station. Harga tiket pergi balik 800 yen per person, ambil train route ke Ishinomaki (last stop) and Matsushima (2nd last stop). It took about 35 minutes by densya to Matsushima. Alhamdulillah panas tapi masih lagi sejuk. huu.. Our first visit is the temple..tak masuk pun dalam temple just viewing the garden..very nice garden.. nak masuk temple bayar 700 yen..huhu sama mahal tiket return train. Lagipun ada apa sangat kat dalam temple tu..tak menarik rasanya..pusing2 viewing garden yang sangat menyamankan itu we went to buy ticket for sightseeing pulau2 kecil around Matsushima. While waiting for the boat we went to see other garden and small temple..ada dua jambatan which connects to smaller islands..one is short and the other one is a bit far...so we went to the first one and enjoying the view and of course snap some pictures.

garden at Zuiganji Temple

around Matsushima..jetty and bridge-1

After that..we went boat sightseeing..yang peliknya tengok nearly everybody bawa prawn snack ala2 double decker perisa udang tu hehe..rupa2nya after bot jalan ada gruop of birds will follow and the tourist akan baling snack tu..seronok sangat see that bird up close..macam2 ragam those birds are very tame siap datang ngap kat tangan and kalau jatuh dlm air siap turun berebut2 to grab that snack..ishh canggih burung makan "cikedis" hehe..erm..walaupun japanese and other foreigner really love the view..(and of course we also love it too) tapi sayang the beach doesnt have sand kalau ada pun sikit sangat..full with rocks...but the best part boleh tgk ternak oyster.. kewl..

boat cruising with the birds.. :-)

Next visit is the second bridge..a bit far from 1st bridge while walking my love and i discussed if the entrance is expensive we wont go there walaupun dah sampai di depan gate jambatan..nasib baik 200 yen..not as expensive as we thought. Nampak macam jauh sangat tapi bila jalan and enjoying the view sekejap je dah sampai. At that island there is some spot..to sit down..ada tangga nak turun ke pantai yang pasirnya sikit and comot..but my love and i enjoy it..and at that time tiba2 teringat masa masuk hutan di BTN US dulu..pusing2..and bila tengok peta there is one more place to go which is "aquarium" so we imagine penuh dengan ikan etc..the best part is on our way back..we notice the same bird from the boat cruise..jinak sangat..dia duduk diam je so i approached it..and ask love to snap a picture..geram..so cute..bersih jer..nak pegang takut..makin dekat dia jalan makin jauh..and suddenly i got an idea..memandangkan this bird is foodlistik so i took out our bekal and take out the cake and show it to the bird..terkejut..cepat2 dia datang sambar...i gave 2 cubit jer..banyak2 nanti tuan punya bekal tak cukup makan hehe..i really enjoy that moment..

bridge-2 and the small island

here..birdy

"Aquarium" ..we dont really know the real name since in the map it is written like that..nasib baik boleh guna student card so dapat tiket murah and..it is the only place in Matsushima where we can use student id for discount ticket..huhu..unfortunately bateri camera dah habis and we manage to snap one with Mr. Seal yang chumel hehe..the rest there were mr pingu, mr beaver, lots of fish species..octopus, mr crabby crab, jellyfish..dolphin..croco..erm banyak sangat..my love and i really enjoy that place..since our camera is just kamera biasa so the view that i tried to share is limited..so we end up took each other's picture a lot..hehe..i guess that's all for now time is limited and here are some pictures...to share..

last picture of the day

4 comments:

rauhunt said...

drpd masuk temple lebih baik masuk masjid kristal

sabiqahAnuar said...

huuuu cantiknyeeee......erm i like- ur coat hehheee...

erms 700 yen tu bape hengget?


ps. ni bru rasa blog japan, pasang lagu japan, nt letak lagu arashi aaaa, i like, hhuuuu

Hanis MY said...

rauhan:
memang tak ada keinginan nak masuk pun hehe..

miss sa:
hehe i like too..ala baju i seme murah2 takde brand pom janji nice and cheap hehe..and semestinya time sale..tak pernah beli waktu tak sale
700 yen = RM 28
ok2 nanti i try to add arashi..apa dah lagu baru dia believe eh..he lupa

sabiqahAnuar said...

huuuu murah nye...cantik, yang penting murah.....ehehe kita kan student dong, huuu...

a'a believe..tp suka lagu one love dia, huuuu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails