Wednesday, May 11, 2011

Tulip, Sakura dan Nanohana...

Kali ni nak bercerita pasal bunga... me like flowers... memang suka sangat-sangat. Maklum la i kan miss flower...eceh perasan... menyampah betul T_T itu panggilan masa zaman sekolah dulu. Ok berbalik pasa cerita, antara trip tengok bunga sepanjang kami di sini boleh la di flashback di SINI(nanohana), SITU(tulip), SANA(kokia), SINUN(cosmos)... pasal sakura pula boleh la klik icon hana sakura kat atas tu ye...

Paling senang nak tengok bunga adalah bunga-bungaan di rumah jiran dan juga sepanjang jalan ke kampus, tapi tak syok la takleh posing (ish posing aje kamu ni). Oleh itu Kami akan ke satu-satunya taman bunga yang agak besar di Sendai ni iaitu Michinoku Koen (koen=park). Adalah juga rasa nak explore kat tempat lain macam ladang tulip ke, daffodil di kaki bukit ke tapi en suami tidak berkeinginan langsung (lelaki kan tak suka bunga T_T) maka terpaksa la akur... takkan nak pergi sorang2 kut... takpelah janji dia sanggup teman pergi taman dan posing2 kat situ kira dah syukur la kan... aishiteruuuu...
 kunjungan kali ni konvoi 3 kereta... gambar wajib diambil kalau datang sini adalah papan tanda ni hehe...nape ntah..secara otometik tangan patik akan snap snap kat situ...
 rezeki kami hari tu, sempena jishin baru2 ini parking kereta dan masuk ke taman adalah percuma yeayyyy... alhamdulillah... biasanya parking 300 yen dan entrance 400 yen per person.
 alamak...baru je nak ambil gambar mamat rambut stylo tu tengah dating tup2 dia pandang sini pulak.. terpaksa alih sikit fokus hehe...
 bunga berkembang mekar.... ramainya orang...
 posing pertama sebelum jelajah taman... seronoknya semua orang posing dengan anak masing2 huhu tiba-tiba pulak rasa sebak tau time tu... tapi cinta hati selalu cakap... bersabar...itu yang utama, kita tak tahu apa perancangan yang Dia telah tentukan...
 kireii naaa...
 putih suci... tak tahu pun pasal spesis tulip...tapi yang putih ni macam ada rambu ramba gitu kan... ok dengan itu nama tulip tersebut adalah tulip koboi...tskk sila jangan percaya... :D
 yang ni pulak ada lining kat tepi tu, eceh lining bagai...yer yer aje kamu ni...
 more tulips....takusan hana yo...
 rasa nak petik bawa balik semua ni boleh tak? Tskk tamak haloba betul...
 ureshiiii...
rasa nak guling2 aje...
 meriah la jugak bunga-bunga tulip kat sini... pengubat hati tak dapat pergi taman tulip terbesar nun di Keukenhof sana huhu...
 eh ada pinky tulip tersesat among red tulips tu...
 yang ni pulak orange tulip tersesat...
 tulips by the lake...
 apa perasaan tengok bunga love??? mesti takde rasa apa2 kan... yang saya ni dah excited bagai tatau nak bergambar kat mana hikhik...
 purple tulips...
 pandangan atas...
 i likeee....
 i like tooo...
 i like most! with whom i love the most...
 nice color huh?
 tak dapat bawa balik..sentuh pun jadik la...huhu...
 hari tu tengok kat tv nama bunga ni zakura..entah la betul ke tak...zakura ni kembangnya lewat sikit dari sakura...
 sakura yang dah banyak daunnya... takpelah saki baki sakura pun dah mampu mengubat rindu tak dapat berhanami tahun ni...
 penyeri outing kami sudah tentu gen kun dan ai chan yang comel!
 nanohana aka rapeseed yang boleh diekstrak jadi minyak... canola oil etc...
 nak jugak gambar melompat, haishh...
 us... tak cukup korum ni...
 ada yang baru nak berkembang...
 gambar candid my love tu nampak macam tengah buat kajian pulak... ampun...gurau je... i love uuu rabu rabu...
siapa terror silalah translate perkataan tu... saya pun tak tahu hehe...reti baca michinoku aje...

Yes it was fun.... 50km dari taman tu ada daffodil di kaki bukit, namun permintaan tidak dilayan oleh encik suami walaupun air mata darah telah berjurai2 membasahi pipi (ok part nangis tu saya over acting ehehe)... lepas tu dengan jakunnya bergambar sebab nampak daffodil yang setoet dalam taman tu...
 jadilah walau setoet...
Hari ni cuaca dah makin panas... baru minggu ni rasa seperti spring... kalau sebelum ni sejuk menggigil macam winter lagi walhal dah pun spring... entahlah bab-bab cuaca ni memang susah sangat untuk dijangka... apapun have a nice day!...

33 comments:

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

memang menarik la tempat tu...suka la kakD tngk...

kakD plak nasib la jenguk sini klu tak...tak dpt la tngk bunga tulip yg cantek2 tu ye...

JIJI YU said...

hehe..kalu ore puwe mitok orkid purple makno dio ko..

amirah said...

cantiknyaaa...indah sungguh alam ciptaan Allah...

Amni said...

akak! serius rinduuuuuuuuuu.... lamanya tak dengar khabar.. dah balik jepon la ni eh.. tak sempat lagi nak godek2 blog akak.. lama amni menyepi.. ni baru nak aktif balik... hihi....

whitecappuccino said...

Cantiknya Hanis!!! kak nor pun gila bunga!!!

whitecappuccino said...

Cantiknya Hanis!!! kak nor pun gila bunga!!!

wa khairul onggon said...

Subhanallah.. speechless bila tgk bunga yg banyak dan cantik2 mcm tu.. Klu saya dpt gi situ mesti habis masa utk ambik gambar bunga je hehehe :)

fazilzura said...

WAHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH ... sonok nye lepak2 dlm himpunan bunga yg banyak tu , rs cm filem hindustan le plak ... aci dak golek2 ...

man yusoef said...

sakannya bergmbr...mmg suka bergmbar la akak ni...haha

Hanis Azla said...

cantiknyaaaa... terleka akak dok tgk gambar2 tu satu per satu..

yatie chomeyl said...

nsb baik hubby ore redha jah kalu bini ido jaok gi tmn bungo sbb dio suko snap gmbr bungo. bini dio suko snap gmbr dgn bunga jah ehehehe

wida said...

byknya gmbr...semua santek2.

bila lah nak smpai jepun ni..hehe

ZuRin said...

Eeeeiiii...cantik jugak bunga-bunga kat sini...suka! Geramkan tengok tulips-tulips tu...really beautiful..:)

Anonymous said...

akak, mamat stylo tu rambut die mcm penyanyi korea Taeyang..
btw, i'm ur silent reader!

アヌム ちゃん~~ said...

salam kak hanis.
thanks singgah my page :)
cantiknyee tulip..
aritu xsempat tengok..sobsob~

Eyrique Ettiqazz. said...

gmbr melompat x berapa menjadi .hikhik

khairunnisa ♥ said...

nisa suka tulip putih ^_^
bestnya bunga warna warni..
jap, baby baju putih tu comel gak
;) kakak sakura, insyallah kak
Hanis jadi ibu yg terbaik dan
dpt ank yg comel one day nanti.
Amin.

d_LA said...

wahhhh...cantiknya..suka sgt2 ngan bunga tulip tu..

farah fauzi said...

mak aii...jelesnyer hanis leh main bunga2...hikhik...tetiba jer raser diawangan...(betul tak ayat tuh)

kasihredha said...

cantikkkkssss
I likeeee
hik2...nak gi Jepun sekarang jugakkk...uwwwaaaaa

Papa Mifz said...

perghh...cantek2 gmbr nye....mmg cantek tpt tu kan....

Ct Arina said...

mak aiiii cantiknye kak hanisssssssss! >_< kalau la rina de peluang g sane.. sure begambar sakan sehari suntuk! jeles2 >_<

z a z a said...

akak pi tgk tulip kat jepon, sye pi tgk tulip kat Netherlands..

saye teringin nk pi jepon. sgt sgt sgt!

Faaein Talip Roy said...

perghh.. bestnya.. teringin nak pi sana!!.. hehehe.. =]

puterinuraqiliah said...

nak pergiiii sana! my teacher kat japan tapi x tau kat bhgian mna. but dia dh nk blk malaysia this sept. when u're coming back malaysia? hehehe

im fine kak hanis:)hehehehe

fa10 said...

banyaknya tulip kat taman tu... jeles, jeles.
Zakura tu kat sini panggil cherry blossom.
tak pernah ada gmbr dgn rapeseed.

Kesimpulannya.... taman itu mmg comel, nak pergi sana!!!!

Ina said...

ooooo...so niceeeee...nak mungaaa ...

Wahida Nasution Thakhrim said...

cantiknya~~ suka tengok bungan yang warna terang.. suka tulip!!

PinKy MoMMa said...

header baruuuuu..alor lor lor sweetnye.. ;)

PinKy MoMMa said...

hanisssss cantiknyerrr bunga2 tu smua..hukhukhuk bawa balik msia skit boleh ;p

eh tu iryd kan..dia dah x aktif ke nis?

Nora said...

ohhh bestnya kalau dapat jalan kat taman bunga dalam cuaca tak panas macam ni... *jelllessss*

mzhany said...

hana, beshnye bleh guling mcm hindustan nye cite...hihihi


**sabar eh hana..InsyaALLAH...sampai rezeki kita...ameen**

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

kak nis, bestnyaa manyak mungaaa cantik2. klu lah d tempat kita ada mcmni kn kn kn, hri2 kutip bunga then letak dlm rumah. Fresh flowers boleh mendamaikn jiwa. serius:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails