Friday, November 4, 2011

Dalam perjalanan ini...

Uish tajuk jiwang u... macam pernah dengar je lirik lagu macam tu. Tapi lagu lama zaman rock kapak hehe... (bantai aje kapak tu... kenapa kapak eh?) Siapa terer sila jawab.

Tak nak buat ucapan raya lagi tunggu hari raya nanti huhu... nasib baik raya haji tahun ni jatuh pada hari Ahad, bolehlah solat pagi tu dan tak perlu tergesa-gesa ke kampus. Boleh balik beristirehat di rumah. Setakat ni masih belum ada perancangan bersama rakan2 Sendai.

Oklah patik nak bercerita tentang perjalanan ke gua naga. Nama jepun dia Ryusendo. Nama mat solehnya Dragon's Cave. Maklumat lanjut akan patik ceritakan di entri seterusnya. Sikit aje gambar ni... sekadar pemandangan sepanjang perjalanan. Rasa lain dari yang lain. Terdetik di hati kecil saya, eh macam bukan kat jepun aje ha... terletak di negeri Iwate, di daerah Iwaizumi. Saya pernah berkkunjung ke Iwate waktu fuyu (winter) boleh baca di PART-1, PART-2, PART-3 dan PART-4.

Kali ini agak jauh, setelah sampai di bandar Iwate iaitu Morioka kami perlu travel lagi lebih kurang 80 km. Pergi pagi balik petang, tapi mesti beberapa episod baru habis ceritera ni, macam gaya pergi berhari2 aje ahaha... biasalah patik suka betul cerita secara detail.. untuk kenangan masa depan jugak...

IMG_6147 - Copy
masa ni dah beberapa km melalui jalan kecil, jalan kampung je nak ke Iwaizumi ni, tapi saya suka... yang tak tahan bila kereta depan kami skima gaban bawa ikut hadlaju 50km/j, adoii pengsan, line clear aje kami potong hehe... iryd and family dah pergi hari sebelumnya (jumaat) dan bermalam di Morioka, kami bertolak pagi Sabtu dan berjanji bertemu mereka di Dragon's cave...  itu yang agak tergesa2 risau mereka tunggu lama...

IMG_6154 - Copy
semua daun dah luruh... adakala jalan sunyi sepi...tenang aje...

IMG_6157 - Copy
suka gambar ni... sebab ada lembu, ahaha boleh gitu? sebab ada ladang dan macam unik je rumah tu, entah2 kandang lembu... macam filem koboi aje (haish penulis yang tak habis2 berangan).

IMG_6159 - Copy
tengok pemandangan ni, rasa nak berhenti dan lompat2 atas padang membuak2, tapi apakan daya kami kesuntukan masa huhu... cinta hati tak nak layan bila saya cakap nak berhenti ambil gambar wuwuwu...

IMG_6167 - Copy
si ranting dan si kuning...

IMG_6173 - Copy
si kuning dan si hijau... 

IMG_6186 - Copy
rumah kat sini banyak betul stok kayu api yang tersusun rapi di luar rumah, mesti untuk bekalan musim sejuk nanti, atas bukit macam ni mesti sejukkkk.... tak nak imagine kesejukan tu huhu...

IMG_6190 - Copy
nice view... bukit sebelah sana dah hampir gugur kesemua dedaun...

IMG_6193 - Copy
dah nak sampai... nanti story mory di Ryusendo pula...

28 comments:

Chekgu Azrine said...

subhanallah.. cantik sangat.. teringin nak sampai Jepun bila tgk entry2 hana ni..

Daddylicious said...

cantik betul laaaa....gambar pun besar2 puas mata yg melihat!

Tea said...

Perjalanan sajer dah cukup mengasyikkan... Cantiknyeeee..

whitecappuccino said...

Rock kapak tu asalnya dari gitar kapak.bestnyer kalau berada di tempat ni..

Cikli said...

selamat hari raya. jangan menangis di perantauan.

PinKy MoMMa said...

teringin nak tengok pokok kuning depan depan mata huhu..tak pe la tengok dari blog hanis jer ;)

salam aidiladha nis..

wida said...

sedihnya beraya ni perantauan..
tapi nasib baik ada cinta hati bersama, x lah terasa sgt kan

Soo Hae Daa said...

Wahhhh...!! Indahnya ciptaan Allah..ryu tu naga eh dlm bhs jepun..?

happyichigo♥ said...

cantiknya pemandangan..mesti rase tenang je kan hanis

Maruko said...

SELAMAT HRI RYE AIDILADHA HANIS MY n FAMILY

laskar pelangi said...

bestnya jejalan.tengok keindahan ciptaan Yang Maha Esa =)

kak, selamat menyambut hari raya aidiladha :)

Maruko said...

pemandagan die macam siri game harvest moon by natsume serius fun...ha2...best!!!!

Gen2Merah said...

kak Hanis... seronoknya jalan-jalan kat tempat orang ni kan.. d Jepun plak tu.. saya ni entahlah... satu malaysia pun belum sempat round habis lagi,.. huhu

Bersua kembali. Maaf lama tak jejak kembali di

sini. Salam ceria dan selamat menyambut Hari

Raya Eidul Adha.

Selamat berkorban di jalan yang di redhai oleh

Allah swt.

Ikhlas
~Gen2Merah~

umie naziera said...

berjalan lagii...seronoknyerrr

kak zmah said...

Tak sabar nak tunggu cerita baru..

ekabukanmakcikkau. said...

hahhaha 50km/j? leklu janganlah marah , newbie tu hhahaa. bajet aku pandai drive je dak ? hahaha .

Saiazuan said...

tenangnye tmpat tu :D

msredcheesecake said...

Seronoknya dpt jalan di tempat org... Byk dapt tengok benda baru....kita tengok gambar dia je la... Heee

Saiazuan said...

Selamat Hari Raya Aidiladha
kepada semua Umat Islam Seluruh Dunia
Terutamanya Pembaca Setia Saiazuan Blog (",)

L said...

bestnye!!!...kalau ade rezeki nak pegilah...hehehe

Papa Mifz said...

cantek2 gambo2 tuh semuo...nyaman je kan...

* raso nye dah bebas malware dah...that why papa mifz berani komen nih..:)

Hanamiko Sakura said...

cantik nya permandangan di japan.. kuasa Allah.. alhamdulillah.. kita diberikan nafas untuk menikmati keindahanNya

z a z a said...

akak ni dah duk nippon, berjalan je ye? jeles jeles ;)

Ct Arina said...

siyessss cantik gile la kak 0_o

bopandot said...

bestnyaa..view pun cantik..
lagi pulak ada tukang story yg details cam u, mcm kita join skali gitu! hihi
tak sbr nk tunggu sambungan citer Dragon Cave ni naa.. ;p

Salam Aidil Adha dari Yokohama!

Run Away said...

wah....memang cantik ar....;d

puteri nur aqiliah said...

dah mcm kat europe pun ad gak..hehe

Pretty Ryna said...

cantiknya....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails